Jo De Bruyne Coaching & Koffieadvies
Nieuwsbrief

One day or day one?
You decide.

mijn koffieaanbod

The distance between dream and reality is called coffee

Voor lovers van

Koffie en
Craftsmanship

Wil jij ook graag een koffiebar starten of ben je gewoon zot van koffie en wil je de baristaskills tot in de toppen van je vingers beheersen? Dan is een professionele barista-opleiding onontbeerlijk! 

Een barista-opleiding is geen boterbriefje voor een succesvolle zaak, maar zet je wel al stevig in de schoenen wat betreft je kennis over koffie (technisch en theoretisch), je skills, je creativiteit en ook je koffie-verhaal op zich. Ondernemerschap vergt nog andere kwaliteiten zoals organistaie, administratie, communicatie, ondernemerzin, financieel, social media en niet te vergeten: hospitality! Tijdens de opleiding komen deze zaken al aan bod, maar een echte begeleiding op dit vlak vind je in mijn consulting.

Boek je meteen voor de volledige opleiding (5 modules) dan krijg je maar liefst €150 korting en betaal je slechts €840 i.p.v. €990 !

 

 

  • Staat open voor iedereen: geïnteresseerden, beginnende barista’s, kortom iedereen die meer wilt weten over koffie en/of vragen heeft over koffie zetten/espressomachines/maling/melk opschuimen/...
  • De gebruikte toestellen tijdens cursus zijn chemex, 1 espressomachine van Victoria Arduino Eagle 1 Prima, Nuova Simonelli Mythos 2 koffiemolen
  • Geschiedenis van de koffie: waar komt koffie vandaan?
  • Wat gebeurt er allemaal met koffie vooraleer u het drankje aan uw lippen zet
  • Verschil tussen een latte en latte macchiato, verschillende brandingen, espresso vs filterkoffie, de juiste maalgraad,…
  • Uitgebreide demonstratie en koffiedegustatie
  • Koffie, water en bruiswater inbegrepen

DUUR: 3,5u
KOSTPRIJS: €90 / pp (incl. 21 btw)
LOCATIE: nog te bepalen

  • Je hebt module 1 beëindigd
  • Gebruik, onderhoud/hygiëne van de espressomachine
  • Gebruik, onderhoud/hygiëne van de molen
  • Correcte zetwijze van de basiskoffies zonder melk ((doppio) ristretto, (doppio) espresso, americano, lungo)
  • Perfecte espresso zetten op basis van doorlooptijd, grammage, kleur, geur, smaak, balans bitter-zoet-aciditeit-body
  • Oefenen in het afstellen van de molen met verschillende soorten koffiebonen
  • De gebruikte toestellen tijdens cursus: espressomachine van Victoria Arduino Eagle 1 Prima, Nuova Simonelli Mythos 2 koffiemolen
  • Individuele begeleiding en evaluatie

DUUR: 4 uur
AANTAL PERSONEN: max 3
KOSTPRIJS: €220 / pp (incl. 21 btw)
LOCATIE: nog te bepalen (of bij jou in de zaak)

  • Je hebt module 2 beëindigd
  • Correct melk opstomen (microfoam)
  • Juiste zetwijze van cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, espresso cortado
  • Basic latte art: hartje
  • De gebruikte toestellen tijdens cursus zijn: espressomachine van Victoria Arduino Eagle 1 Prima, Nuova Simonelli Mythos 2 koffiemolen
  • Individuele begeleiding en evaluatie

DUUR: 4 uur
AANTAL PERSONEN: max 3
KOSTPRIJS: €220 / pp (incl. 21 btw)
LOCATIE: nog te bepalen (of bij jou in de zaak)

  • Je hebt module 3 beëindigd
  • Gebruik siropen, alcohol en aroma's in koffie
  • Mocha: decoratieve toppings met chocoladesiroop
  • Warme koffiecocktails, corretto, chocolademelk
  • Uitwerken van een "koffie van het huis" op basis van een eigen streekproduct
  • De gebruikte toestellen tijdens cursus zijn: espressomachine van Victoria Arduino Eagle 1 Prima, Nuova Simonelli Mythos 2 koffiemolen
  • Individuele begeleiding en evaluatie

DUUR: 4 uur
AANTAL PERSONEN: max 3
KOSTPRIJS: €240 / pp (incl. 21 btw)
LOCATIE: nog te bepalen (of bij jou in de zaak)

  • Je hebt module 4 beëindigd
  • Juiste zetwijze, maalgraad, doorlooptijd en t° voor koffiezetapparaat, chemex, aeropress
  • Iced coffee op basis van espresso (doppio) en slow coffee/cold drip
  • Koude koffiecocktails
  • De gebruikte toestellen tijdens cursus zijn chemex, aeropress, espressomachine van Victoria Arduino Eagle 1 Prima, Nuova Simonelli Mythos 2 koffiemolen
  • Individuele begeleiding en evaluatie

DUUR: 4 uur
AANTAL PERSONEN: max 3
KOSTPRIJS: €220 / pp (incl. 21 btw)
LOCATIE: nog te bepalen (of bij jou in de zaak)

  • Je wilt graag een persoonlijke begeleiding of begeleiding voor je personeel
  • Je wilt het maximum halen uit je eigen espressomachine en molen
  • Bij ons, aan huis of in de zaak
  • Analyse van uw koffiezaak met als doel de kwaliteit, sfeer, werking en omzet te optimaliseren
  • Creëren van een koffie/thee/chocolademelk/koffiecocktail/... van het huis of een signatuurkoffie per barista
  • Omzetverhoging creëren dmv het opstellen van een aantrekkelijke koffiekaart
  • Barista-zijn uitdiepen: sfeer maken, contact leggen met je klanten, vlot uitleg leren geven, productkennis, hoe doe je klanten terugkeren naar je zaak, op zoek gaan naar je eigen meerwaarde om boven andere zaken uit te steken,…
  • Hoe social media optimaal gebruiken voor je zaak en aan positieve klantenbetrokkenheid werken
  • Persoonlijke coaching van jou en je project
  • Coffee consulting: koffieadvies op maat

DUUR: op maat
AANTAL PERSONEN: max 1
KOSTPRIJS: op maat
LOCATIE: af te spreken

Wat ik kan

Betekenen voor
Jouw horecazaak

                              Enerzijds geef ik algemeen horeca-advies en anderzijds heel specifiek koffieadvies en barista-opleiding. In tegenstelling tot coaching krijg je van mij als consultant wél tips en advies voor je (startende) horecazaak. Ik maak hiervoor dankbaar gebruik van mijn ervaring als barista-eigenaar van mijn eigen specialty coffee bar & conceptstore die ik 9 jaar uitbaatte. Deze koffiebar startte ik op "from scratch" en tevreden klanten quoteerden mijn koffiezaak ruim 7 jaar lang op nr 1 in Aalst op TripAdvisor. Liefde voor je zaak, je product, hospitality en tevreden klanten, daar doe je het voor, toch? Lees verder over mij als horecaondernemer.

Medewerkers worden opgeleid door barista Jo De Bruyne in sterrenrestaurant The Jane van Nick Bril/Sergio Herman

Jo De Bruyne @ The Jane**

welk

Soort advies

                              Onder algemeen horeca-advies valt o.a. hoe jij als horeca-ondernemer in je zaak staat, de werking van je personeel, de omgang met je klanten, hoe jij jezelf en je zaak profileren op social media, hoe je je communicatie beter kan verzorgen via deze kanalen, nieuwsbrieven, TripAdvisor, Google, Resegno,...  Op vraag van jou bekijken we ook je (toekomstig en noodzakelijk!) businessplan, je cijfers, je toekomstplannen. Want een horecazaak uitbaten is veel meer dan een pintje tappen, een taartje bakken, een ontbijtje serveren, een koffietje zetten en een praatje maken. (Meteen een "rode vlag" voor mij: verkleinwoordjes...!) Staat je menu- en koffiekaart op punt? Ik help je met o.a. een aantrekkelijke en correcte dranken-/koffiekaart op te stellen die ook qua prijsstelling klopt. 

                              Zit je in de voedingssector en heb je een product op de markt gebracht? Ik maak ook (creatieve) recepturen voor jouw product!  Want een goed product (dat is alvast het uitgangspunt) vraagt een aantrekkelijke marketing, op een eerlijke manier gebracht, een product dat de horeca-ondernemer en eindconsument overtuigt van zijn meerwaarde. Laat jij je klanten al proeven van de mogelijkheden van jouw product of inspireer je hen met originele recepten?

                              In de praktijk merk ik dat veel (horeca-)ondernemers enerzijds starten vanuit een enorme bevlogenheid en anderzijds zijn er ondernemers die een (retail)zaak openen vanuit een enorme naïviteit. Er is een droom maar geen aftoetsing aan de realiteit: geen marktonderzoek, weinig of geen productkennis, concurrentie, locatie, verkoopskanalen, communicatie, financiën, enz. Hetzelfde geldt voor een overname van een bestaande (horeca)zaak.

                              Stel: je neem een goeddraaiende horecazaak over, met een mooi klantenbestand en omzet, duizenden volgers op social media en massa's goede reviews. Zoiets kan niet mislukken, toch...? Je hebt n.l. alle goede kaarten in handen om het succes verder te zetten. Wat vaak gebeurt, is dat dat succes toch snel vermindert. Want, 1 ding ontbreekt, de persoon die ervoor gezorgd heeft dat alles jarenlang goed draaide! Hoezeer heb je dat in kaart gebracht, bevraagd, hoe de vorige eigenaar tot dit resultaat gekomen is en welke inspanningen hij daar voor leverde?         Ben je die communicatie aangegaan? Het succes van je voorganger is geen garantie op je eigen succes, vooral niet als je de dingen totaal anders aanpakt, en goedbedoelde, waardevolle tips in de wind slaat, of minder tijd investeert in je zaak (bvb door je openingsuren te beperken). Maar, waar een wil is, is een weg!

                              Ik ben ervan overtuigd dat wie wíl leren, kán leren en hierdoor een stapje dichterbij zijn eigen succes komt. Want je kan vakliteratuur raadplegen, (online) opleidingen volgen, je specialiseren in je vakgebied of een niche ervan, een afspraak maken bij een boekhouder, bij Unizo, Voka, Horeca Vlaanderen, in gesprek gaan met (toekomstige) collega's en leveranciers in je brache. Of je kan een (horeca)consultant raadplegen! 😉 Want hoe meer jij allerhande zaken onderzocht hebt, je erin bekwaamd hebt, alles in kaart gebracht hebt (ook financieel!), m.a.w. hoe beter jij voorbereid bent op jouw droomproject, hoe groter de kans van slagen. Hoe klinkt dit als ik dit zeg?

                              Het grote voordeel van een consultant is dat je op concrete vragen ook snel een concreet antwoord kan krijgen, zonder dat je daarvoor tijd hoeft te steken in het lezen van vele boeken en wekenlang zoeken op het internet naar informatie. Uiteraard zal ik niet al je vragen kunnen beantwoorden, maar ik kan je wel een heel groot eind op weg helpen naar een goed voorbereide ondernemer! Voor wie daarnaast ook moeite ondervindt om zich als (horeca-)ondernemer te profileren in zijn/haar/hun zaak, op social media en buiten de zaak, raad ik een coachingtraject aan om je onzekerheden en belemmeringen aan te pakken en als een sterke, charismatische ondernemer in je zaak te staan. Want jij bent het gezicht van je zaak, samen met al je medewerkers, voor en achter de schermen! 

                              Onder specifiek koffieadvies mag je verstaan dat ik je grondig informeer over alles wat met koffie zelf te maken heeft. Afhankelijk van jouw concept bekijken we samen wat er nodig is voor jouw zaak en leg ik je verschillende opties voor op vlak van koffie zelf, machine, molen, bereidingen, servies, serveerwijze, creatieve dranken, en het opstellen van een evenwichtige, lucratieve koffiekaart. (En aanvullend warme en koude drankenkaart).

                              Omdat ik als onafhankelijk en zelfstandig koffieconsultant werk, ben ik ook niet merkgebonden. Ik hoef nooit naar de mond te praten van een of ander merk. Zo blijf ik ook bij mijn leest: advies geven en niet verkoper zijn. Ik hanteer hierbij graag een duurzaamheidsprincipe: laten we eerst het gebruik van de aanwezige materialen en uitrusting optimaliseren en er het maximum uithalen, alvorens jou als ondernemer te pushen richting nieuwe investeringen/onkosten! 

                              Zoals je hierboven reeds kon lezen, bied ik ook een professionele barista-opleiding aan. Wie de volledige opleiding volgt, is -mits veel oefenen tussendoor- klaargestoomd om als barista aan de slag te gaan. Je leert hoe een espressomachine werkt, hoe je een koffiemolen (meermaals per dag!) afstelt, want een koffiemolen is zo mogelijk nóg belangrijker dan een espressomachine. Verder leer je creatieve en ook complexe koffiedranken maken met de bijhorende serveertechnieken zodat jij je klanten kan verwennen met een aantrekkelijk koffieaanbod! Let wel: barista zijn is één ding, ondernemer zijn is nog iets anders. Het is niet omdat je technisch alle kneepjes van het vak kent, dat je per definitie ook een goede ondernemer bent. Gelukkig kan je voor beide bij mij terecht. Als SCAE-gediplomeerd barista én ondernemer deel ik heel graag mijn ervaring die ik opdeed in mijn eigen specialty coffee bar in Aalst en hoe je de poëzie van de koffie deelt met je klanten.

                              Wil jij ook barista en/of ondernemer worden? Neem dan zeker contact met mij op! 

Laat ons

Samenwerken

                              In mijn consultingaanbod voor horeca en ondernemers omschrijf ik waarin ik je kan helpen. Daarin lees je uitgebreid hoe ik jou als (horeca)ondernemer kan begeleiden om je bedrijf op te starten of te optimaliseren. Wat horeca betreft zou je dat kunnen vergelijken met een programma zoals "Chef in nood" of algemener/recenter, "Andermans Zaken" van Kamal Kharmach. Het succes van dit programma toont hoeveel nood er is aan begeleiding van ondernemers. En vaak blijkt het volgende: wie zich tijdig (!) laat bijstaan door ervaren mensen, kan meestal het tij keren en problemen en financiële drama's vermijden! Uit ervaring weet ik dat de schroom om hulp te vragen bij de Vlaamse ondernemer bijzonder groot is. Niemand deelt graag mee dat het moeilijk gaat in zijn zaak/bedrijf. Maar niets doen maakt het alleen maar erger. Wie niets verandert, mag ook geen veranderende resultaten verwachten...

                              Een startende ondernemer heeft een droom, en werkt het liefst van al aan die droom. De meeste tijd bij startende ondernemers gaat naar de leuke dingen: een pand zoeken, een naam bedenken, een logo, een website bouwen, social media opstarten, inrichten, werkmateriaal zoeken, je assortiment samenstellen en inkopen. De minder leuke dingen -waar veel tijd in kruipt- worden dikwijls wat stiefmoederlijk behandeld of blijven zelfs geheel links liggen. Trends, marktonderzoek, locatie, concurrentie, businessplan, prijsoptimalisatie, productkennis, vakbekwaamheid (iedereen kan toch koffie zetten...?!), wat is jouw meerwaarde t.o.v. je collega's in dezelfde sector of regio, ... dit zijn allemaal zaken die veel tijd en onderzoek vergen maar die niet onmiddellijk zichtbaar resultaat geven. Op lange termijn rendeert deze tijdsinvestering meestal wel goed. En bijsturen kan je gaandeweg altijd, je hebt immers geen glazen bol om alles te voorzien. Maar je kan wel veel ongemakken vermijden door je vooraf zeer goed te documenteren. En de belangrijkste vraag: waarom zouden klanten überhaupt bij jou komen? Deze vraag moet je kunnen beantwoorden in maximaal 5 korte regels. Lukt het jou niet? Dan is wat jij doet niet helder voor de klant! (Want het is ook niet helder voor jezelf...)

                              Voel jij dat er dringend zaken moeten veranderen in je onderneming om deze gezond te houden en waardoor jij met minder kopzorgen elke dag aan de slag gaat? Dat is  consulting zeker iets voor jou! Je leest het uitgebreid in mijn consultingaanbod voor (horeca)ondernemers.

                              Heb je ook nood aan een mentale boost om zelfzekerder en vastberadener in je schoenen te staan als ondernemer, om beter te communiceren, beslissingen te nemen en daadkrachtiger te zijn als zaakvoerder? Lees dan zeker wat ik voor jou kan betekenen als ondernemerscoach in mijn aanbod business coaching!

Jo De Bruyne & Seppe Nobels

praktische informatie

Wie, wat
waar & hoe

  • Je legt een persoonlijk traject af
  • Je krijgt vanaf module 2 een intensieve training per 2 of 3 personen (ipv 10-15 bij de meeste opleidingen)
  • Je werkt met professioneel materiaal: Victoria Arduino Eagle 1 Prima espressomachine en Nuova Simonelli Mythos 2 molen
  • Er gaat veel aandacht naar het begeleiden en coachen doorheen de verschillende modules (2 t.e.m. 5) om de baristaskills en persoonlijke vaardigheden van de cursist  individueel te ontwikkelen
  • De lessen worden opgedeeld in 3,5u theorie en praktijk en we ronden telkens af 
  • Alle ingrediënten zijn steeds inbegrepen in de prijs (behalve streekproducten in module 4-5-extra)
  • Wie graag wil oefenen met zijn eigen koffie en/of molen mag die steeds meebrengen
  • Wie tussen de verschillende modules door oefent, zal sneller evolueren en het maximum uit de lessen kunnen halen
  • Een open en nieuwsgierige houding in dit leerproces helpen je om je doel te bereiken
  • Na afloop van de les ruimen we samen op en worden espressomachine, molens, melkkannen gereinigd. Dit maakt integraal deel uit van de les en het barista zijn.

Wat breng je zeker mee (enkel in module 2 tem 5)

  • Eventueel een schort
  • Notaboekje en schrijfgerei

 
Wat mag je meebrengen (dit is zeker niet noodzakelijk!)

  • Je eigen melkkannen
  • Je eigen koffie waar je momenteel mee werkt
  • Je eigen koffiemolen

LIVE COACHINGS gaan door op volgend adres:
De Vilanderstraat 35, 9300 Aalst

Met de trein: station Aalst en ± 20 min stappen  richting Houtmarkt → A.Nichelstraat →De Vilanderstraat

Met de wagen: parkeren kan gratis in de straat met parkeerschijf of betalend op de Houtmarkt (300m stappen)
 

MANNENCIRKEL EN VERBINDEND COMMUNICEREN gaan door in De Yurt:
Basisschool De Luchtballon Campus 2
Ninovestraat 7A
9320 Erembodegem (Aalst)

Met de wagen: gratis parkeren op de schoolparking.
 

wat kan ik voor jou betekenen?

Jo De Bruyne Coaching & Koffieadvies
Keep me in touch with inspiration and cappuccino!