Jo De Bruyne
Me, myself
And i
wie
Ben ik?
Wie is jo de bruyne?
Op mijn 50ste startte ik als coach. Hoewel ik over veel levenservaring op persoonlijk en beroepsmatig vlak beschik, vond ik dit onvoldoende om een goede coach te zijn. Daarom volgde ik bij YourCoach een intensieve opleiding tot professionele coach. Ik behaalde er 2 diploma’s: “Integrale Coaching Essentials” en “Integrale Coaching Professional”, gecertificeerd door het ICF (International Coaching Federation) en blijf me verder bekwamen in dit boeiend vakgebied. Een certificerering door het ICF betekent o.a. dat ik mij houd aan de strenge coachingstandaarden en ethische codes.
Momenteel (feb-juni 2025) volg ik een bijkomende opleiding "Embodied Traumasensitief Coachen" (ETC), gegeven door Ida Veldeman bij YourCoach. Tevens ben ik assistent in de opleiding "Integrale Coaching Essentials" bij de trainers Benjamin Ball en Aranka Pieters.
Maar wat deed ik dan vóór mijn 50ste? Wel, van opleiding ben ik klassieke muzikant. Eerst studeerde ik piano aan de Kunsthumaniora Gent, om vervolgens een masterdiploma te behalen voor Klassieke Zang, een Eerste Prijs Notenleer en een Pedagogisch Diploma aan het Conservatorium/Hogeschool Gent.
Al vanaf mijn studieperiode gaf ik muziekles. Notenleer, piano en zang, om vervolgens ook creatief musiceren te geven en koordirigent te worden aan diverse muziekacademies in Vlaanderen en de Kunsthumaniora Brussel, waar ik ook als vertrouwensleerkracht en leerlingenbegeleider actief was. Als solist, koorzanger en dirigent trad ik op in binnen- en buitenland. Omdat ik als autodidact tussendoor nog ergens "just for fun" een koksdiploma meegrabbelde, gaf ik ook 10j lang kooklessen bij VELT en later ook bij Syntra. Want eten, drinken, koffie en hospitality zijn een andere passie van mij.
Na 20j intens lesgeven belandde ik in een zware burn-out waardoor ik 1 jaar niet kon werken. Ik schoolde mij om tot SCAE-gediplomeerd barista en richtte in 2013 de eerste specialty coffee bar/conceptstore op in Aalst. (Er is leven na burn-out!) Deze groeide op korte tijd uit tot een succesvolle zaak die ik in 2023, na 9j, doorgaf aan jonge ondernemers. Al die jaren gaf ik ook barista-opleiding en gaf ik koffie- en horecaconsulting aan bedrijven, restaurants en koffiebars.
Nadien nam ik de tijd om op adem te komen, rust te vinden en te onderzoeken hoe ik mijn leven verder professioneel zou invullen. Door mijn sterke interesse in ‘de mens’, en vooral, hoe je zelfredzaam kan zijn in je eigen leven, ging ik op zoek naar iets waarin verbinding centraal staat. En zo kwam ik uit bij coaching. Want coaching leert je zelfredzaam te zijn, weerbaar(der) te worden en (terug) in verbinding te komen met de ander, maar eerst en vooral met jezelf. Want wie goed voor zichzelf zorgt, krijgt meer energie, levenslust, groeit, voelt (zich) beter en geniet meer van het nu!
Vanaf februari 2025 kan je bij mij ook terecht voor workshops. Zo geef ik 5 sessies rond Verbindend Communiceren en 5 sessies rond Authentieke Mannelijkheid, ook wel mannencirkel genoemd. Deze mannencirkel -GENTLE MEN- is de eerste in Aalst en verbindt mannen die hun authentieke man-zijn een betere plek willen geven. Je leest hier alles over de mannencirkel GENTLE MEN in Aalst. Ik schreef er ook een korte blog over die je hier kan lezen.
Naast mijn werk als life, artist en business coach en koffieconsultant ben ik ook actief als vrijwillige buddy voor een kwetsbare jongere in Shelter vzw in Aalst. Shelter vzw wil tijdelijk onderdak aanbieden voor meerderjarige jongeren die genoodzaakt zijn om op eigen benen staan maar daar nog niet klaar voor zijn.
Van februari tot juni 2025 assisteer ik bij de opleiding 'Integrale Coaching Essentials' bij YourCoach in Gent. Het is ontzettend boeiend om naast de trainers Benjamin Ball en Aranka Pieters de groep mee te begeleiden doorheen hun traject om een gecertificeerde ICF-coach te worden!

Jo De Bruyne coach & barista Aalst
wat
Is mijn ervaring
Als ondernemer?
Sinds 2002 werk ik als zelfstandige ondernemer, eerst in bijberoep in combinatie met het lesgeven, later in hoofdberoep.
De overstap van bij- naar hoofdberoep kwam er 1 jaar na de opstart van mijn koffiebar/conceptstore. De combinatie van deeltijds lesgeven en fulltime een koffiebar, conceptstore en webshop runnen was niet langer haalbaar. Vooral niet op vlak van focus: terwijl ik met de ene job bezig was, dacht ik aan wat ik nog moest voorbereiden voor de andere job en omgekeerd.
De grootse bevrijding van zelfstandig worden was dat ik niet meer vastzat in een stroeve structuur. Hierdoor kon ik veel sneller creatieve ideeën realiseren (en ook afvoeren), zonder eerst 25 vergaderingen te moeten ondergaan om vaak tot het besluit te komen: we doen het nu al jaren op deze manier, we laten het zo. Heel frustrerend! Herkenbaar...?
Omdat ik de allereerste specialty coffee bar in Aalst had, was er ook grote interesse bij mensen die zich in de wereld van de koffie wilden verdiepen. Hierdoor kon ik mijn oude en nieuwe job met elkaar combineren: barista-opleiding geven. Want kennis en informatie overbrengen aan anderen vind ik nog steeds ontzettend fijn. De barista-opleidingen vonden plaats in mijn eigen koffiebar of bij de horeca-ondernemers zelf, zoals bij o.a. in tweesterrenrestaurant The Jane van Nick Bril (voorheen Sergio Herman)
Regelmatig werd ik ook gevraagd door de pers voor interviews rond koffie en ondernemen. Het zijn allemaal zaken die extra tijd van je vragen, maar die ook zorgen voor extra (communicatie)vaardigheid en naamsbekendheid, waarvoor dank!
O.w.v. mijn expertise als horeca-ondernemer werd ik geregeld gevraagd door bedrijven om samen te werken voor productontwikkeling en professionele toepassingen ervan. Zo schreef ik recepten voor Colruyt/BioPlanet, ontwikkelde ik koffiecreaties voor Inex , chocoladedranken voor Barry Callebaut (in combinatie met de fotoshoots) en deed ik producttests voor Nespresso en Beko. Op de Horeca-expo Gent verzorgde ik lezingen en demonstraties op de standen van Barry Callebaut, Inex, Hollebeekhoeve en Schuilenburg Coffee Solutions. Op andere events was het fijn vertoeven naast grote chefs zoals Seppe Nobels (Graanmarkt 13) en wijlen Guy Van Cauteren ('t Laurierblad)!
Heb jij zelf een horecazaak, een winkel, een webshop, een koffiebar en/of een conceptsore of breng jij producten op de markt die kritisch getest moeten worden, dan kan je mij steeds contacteren om te vernemen wat ik voor jou en je bedrijf kan betekenen.

Jo De Bruyne coach & barista Aalst